Genel
Halı Lekesi Nasıl Çıkarılır ?
Halıların lekelenmesini önlemek için öncelikle halının temizlik hususunda sürekli süpürülmeli bakımı yapılmalıdır, süpürme ile kalıntıların halıyı sarmamasına dikkat edilmelidir.
Halı lekesi nasıl çıkar, halıların lekelenmesini önlemek için öncelikle halının temizlik hususunda sürekli süpürülmeli bakımı yapılmalıdır, süpürme ile kalıntıların halıyı sarmamasına dikkat edilmelidir. Halı kalıntılarla kaplandıktan sonra oluşabilecek yeni bir kazada dökülecek sıvı ya da toz tabakası ile reaksiyonla temizliğin çok daha zorlu hale gelmesi mümkün olabilir. Halılar bir evin temiz veya pis olduğunu gösteren en önemli ayrıntılardan biridir. Ev ne kadar temiz olursa olsun halılar yeteri kadar temiz değilse göz tırmalayıcı bir etki yaratır. En çok ayak basılan ve her türlü kire lekeye maruz kalan halılar bazı yöntemler ile her daim temiz ve göz alıcı kalabilir. Halı lekeleri sanıldığı kadar zor lekeler olmayıp hangi durumda ne yapacağınız bilmeniz önem arz eder. Siz de her daim pırıl pırıl halılara sahip olmak için aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi öneririz.
Halı lekesi nasıl çıkarılır?
Halı temizliğinde ilk kural leke meydana gelir gelmez anında müdahale etmektir. Hemen müdahale edilmeyen bir zaman bekleyen lekeler moleküller halinde halının derinlerine, halının özüne sinerek işleyeceğinden sonradan yapılan müdahale de ilk an yapılan temizlik kadar etki almak mümkün olmamaktadır. Lekenin molekül halinde halının özüne işlemesini önlemek için lekenin kenarlarından orta noktasına doğru lekeyi yaymadan, lekenin küçülmesini sağlayacak şekilde kenardan ortaya hareketle en kolay temizliği sağlarsınız. Halıda leke çıkarma amacınız kimyasal kullanmadan doğal bir temizlik elde etmek olmalıdır. Zaten anında müdahalenin amacı budur.
Ama bazı ortam ve durumlar bunu mümkün kılmayabilir. Örneğin evde verilen bir davette misafirlerin yanında bunu yapmak hoş olmaz. Ama yine de kaba bir temizlik ile mümkün olduğunca içine işlemesini engellemiş olursunuz. Lekeye müdahale etmeden önce sulu süpürgelerden faydalanıp lekeli kısmı mümkün olduğunca süpürgeye emdirmek gerekir. Sonrasında ise yapmanız gereken halı temizleme için elinizin altında sürekli bir halı şampuanı bulundurmak. Halı şampuanı kullanırken dikkat edilmesi gereken şey mümkün olduğunca susuz bir temizleme işlemi gerçekleştirmek. Yani şampuanın sadece köpüğünden faydalanmak. Köpük halıda lekeli bölge üzerinde çalışırken lekenin dibe inmesini engeller.
Halı lekesi temizliğinde çamaşır suyu gibi ağır kimyasal uygulamalar asla yapılmamalıdır. Lekeyi mümkün olduğunca dıştan içe doğru temizlemelisiniz. İçten dışa yapılan temizlik lekeyi halının diğer taraflarına dağıtır.
Temizlik işleminden sonra tam halıda ki lekeden kurtulduğunuzu düşündüğünüz anda lekeli kısmın kurumaya başlaması ile birlikte lekeler yeniden az da olsa ortaya çıkar.
Lekeye göre halıda temizlik,
- Halıda ki leke tentürdiyot yada boyayıcı bir maddeden kaynaklanıyor ise, saf amonyak ile tampon yaparak saf amonyak olmadığında Cif temizlik deterjanı ile bir kaç kez tekrar etmelisiniz. Kurumadan sonra tekrar leke çıktıysa aynı uygulamayı kurudukça tekrarlayın.
- Alkol yada kırmızı şarap gibi bir leke de beyaz ispirto ile tampon yapılmalıdır.
- Yağlı boyadan kaynaklı halı lekelerin de tiner ile tampon yaparak ve halıyı fazla aşındırmadan silerek temizlenir. Selülozik tiner ve sentetik tiner boyadan boyaya kendi bileşeni olmasına göre etki açısından önemlidir.
- Çikolata, pasta, küf, hardal, mayonez, ketçap ve dondurma lekelerinde amonyak karıştırılmış su ile tampon yapılmalıdır. Arkasından sürekli su ile tampon yaparak kalıntı kalması önlenmelidir.
- Kusmuk, sidik, dışkı için mutlaka önce amonyaklı su ile dezenfekt sonrasın da halı şampuanı ile silme işlemi yapmak halının özüne lekenin sirayet etmemesi için sabunlu su ile şampuan ile halı yıkama süpürgesi yardımı ile tampon gerekir.
- Halılardaki en çirkin görüntüye neden olan çay, kahve lekelerinde en hızlı ve etkili temizlik beyaz ispirto ve amonyak az miktarda suya ilave edilerek silinmelidir.
- Reçel, şurup ve meyve suyu lekelerinde lekeyi temiz su ile ıslak temizlik bezi ile aldıktan sonra kalan lokasyon lekeye tiner kullanılır.
- Halılarda oluşan en can sıkıcı lekelerden biride mum lekesidir. Leke üzerine emici bir kağıt koyup ılık ütü ile ilk müdahaleyi yapın, sonrasında tiner ile tampon yapıp halı şampuanı ile üstünden geçin.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız Giriş Yap